maanantai 15. helmikuuta 2016

Montessorin pedagogiikka

Kävin tänään tutustumassa aamupäivän ajan Montessorin leikkikouluun täällä Kajaanissa. Päivä oli hyvin kiinnosta ja opin paljon uutta sekä monipuolista heidän opetustavastaan. Sain seurata lasten leikkiä, olla eskareiden opetuksessa mukana sekä tutustua heidän materiaaleihin. Myös talo ja henkilökunta tuli hieman tutuksi. 



Oli hyvin mielenkiintoista nähdä kuinka lapset ovat omatoimisia. Ja kuinka paljon he itse tekivät kaikkea alusta loppuun, lapset ovat itsekin oppineet Montessori pedagogiikan ytimen. Yksi keskeisin kasvatustavoite on lapsen itsenäistymiskehityksen tukeminen. 

"Auta minua tekemään itse."

Montessoripedagogiikka perustuu lapsen kehityksen tukemiseen huomioiden mm. hänen erityiset kehitys- ja herkkyyskaudet. Eri herkkyyskausia ovat. kielellisen kehityksen herkkyyskausi, kordinaation herkkyyskausi, järjestyksen herkkyyskausi, aistien kehittämisen herkkyyskausi ja sosiaalinen herkkyyskausi. Herkkyyskausiin liittyen leikkikoulusta löytyy erilaisia motivoivia harjoituksia jotka on jaoteltu aihekokonaisuuksiin. Jokaisella aiheella on oma hylly, mikä on lapsen tasolla. Lapsi saa itse otettua hyllystä haluamansa harjoituksen.

Materiaaleista voi hyvin huomata erilaiset aihekokonaisuudet, jokaisella aiheella on oma hylly. Arkipäiväiset, matikka, äidinkieli, maantieto ja biologia. Lapsilla oli myös muitakin leluja joilla leikkiä eikä vain montessorin. 



arkipäiväisiin toimintoihin liittyvät harjoitukset

aisteihin liittyvät harjoitukset

matemaattiset harjoitukset 

äidinkieleen liittyvät harjoitukset













Nämä kuvat ovat eskareiden omasta huoneesta. 











Vaihdoimme muutaman sanan päiväkodin johtajan kanssa jossa molemmat olimme samaa mieltä että on hyvä asia että lapselle tarjoaan tarpeeksi haastavia asioita jo pienestä pitäen, että lapsi kehittyy mahdollisimman paljon jo päiväkoti-ikäisenä. 

Montessorista voisin kirjoittaa paljon, sillä kyseinen pedagogiikka kiinnostaa minua, ja haluan tutustua siihen tarkemmin, joten lisää kuulet työssäoppimisen aikana!

Pus! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti