perjantai 18. maaliskuuta 2016

Mitä? Miten? Milloin?


Tämän viikon olen ollut isompien ryhmässä ja siellä on aikataulu kutakuinkin sama kuin pienempien ryhmässä, mutta ajallisesti välipalat ja lounas sekä ulkonaoloaika on myöhemin, kaikki on porrastettua.

Isompien ryhmä jaetaan oppitunnin ajaksi kahteen pienempään ryhmään, ryhmän kaksi lastentarha-opettajaa jakautuvat opettamaan ryhmiin. Yhden oppitunnin jälkeen opettajat vaihtavat pienoisryhmiä ja opettavat saman asian uudestaan toiselle ryhmälle. Huomasin tarkkaillessani ja ollessani mukana tunneilla, että opettajat saattoivat vaihtaa opetustapaansa jos huomasivat jotain parannettavaa aiemman ryhmän kanssa. Yhden oppitunnin pituus on 25 minuuttia ja oppitunnit pidetään aamupäivällä 9.45-11.15 oppituntien välissä käydään syömässä välipala.

Toisen oppitunnin jälkeen on ulkoilua noin tunti, minkä jälkeen on lounas klo 12.25-13.

Lounaan jälkeen lapsilla on lepoaikaa n. puoli tuntia, 13-13.30, jolloin toinen opettaja jää luokkaan ja toinen on pitämässä taukoa. Kun puolituntia on kulunut niin opettajat vaihtavat asemaa ja lapset siivoavat viltit ja tyynyt pois. Tämän jälkeen alkaa lukuhetki yksin noi 5min ja sen jälkeen 5min lukuaikaa kaverin kanssa. Tämän jälkeen tulee yhteinen lukuhetki jolloin opettaja lukee satua lapsille. 

Lukuhetkien jälkeen klo 14-14.50 on Montessori aika, lapset saavat tehdä erilaisia montessori tehtäviä ja pelejä. Tämän jälkeen on välipala ja välipalan jälkeen mennään ulos jolloin lapset haetaankin jo kotiin.

Lasten kanssa ulkoillaan säännollisesti joka päivä ellei pihalla sada vettä tai ole todella kylmä. Päiväsaikaan ulkona vietetään isompien lasten kanssa noin tunti, ja toinen kerta kun pihalle mennään on puoli neljän maissa jolloin lapset haetaan hoidosta pois. Iltapäivällä ulkona ollaan klo 15:45 asti, minkä jälkeen lapset, joita ei ole ehditty hakea, siirtyvät sisälle ja menevät iltapäiväkerhoon.

Päivärytmi on aikalailla sama joka päivä, mutta muutoksia saattaa tulla jos esim. henkilökuntaa on sairaana tai on retkipäivä.

"Kasvatuskumppanuus"
Kasvatuskumppanuus näkyy päiväkodin arjessa henkilokunnan ja vanhempien välisenä vuorovaikutuksena. Välit ovat lämpimät henkilokunnan ja vanhempien välillä, kuulumisia vaihdetaan jokapäivä ja kysellään myos muiden perheenjäsenten kuulumisia. Asiat otetaan reippaasti mutta ystävällisesti esille.


Olen itse ollut työssäoppimassa vain Kajaanin kaupungin päiväkodissa, joten eroavaisuuksia löytyy jo pelkästään Montessori -pedagogiikan takia. Perusasiat ovat samat, lapset syovät, nukkuvat ja ulkoilevat, mutta sisällollinen toiminta on erilaista, enemmän harkitumpaa ja tavoitteellisempaa. Lapset mm. osaavat puhua, kirjoittaa ja lukea englantia ennenkuin menevät kouluun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti